Resipi Pulut Panggang
Bahan-bahan:Untuk adunan pulut:
- Beras pulut- 120g
- Santan- 100ml
- Garam- 1g
- Daun pandan- 1 helai
- Daun pisang- 8 helai (10 cm x 16 cm)
Untuk inti:
- Udang kering- 5g
- Udang basah- 50g
- Kelapa parut- 50g
- Bawang merah- 2 ulas
- Bawang putih- 1 ulas
- Cili merah- 2 biji
- Serbuk kunyit- 1g
- Jintan manis- 1g
- Jintan putih- 1g
- Serai- 1 batang
- Minyak masak- 10ml
- Garam- 1g
- Gula- 10g
- Sedikit air
Cara-cara:
- Untuk mengukus pulut, bersihkan beras pulut yang telah direndam (6 jam).
- Masukkan beras pulut ke dalam loyang dan renjiskan sedikit air,masukkan daun pandan dan kukus- 10 minit.
- Masukkan santan dan garam, gaul rata dan kukus lagi sehingga masak.
- Angkat dan sejukkan.
- Untuk menyediakan inti, bersih dan sediakan bahan kisar.
- Panaskan minyak,tumis bahan yang dikisar hingga wangi.
- Masukkan kedua-dua jenis udang,serbuk kunyit, kelapa parut, garam, gula dan sedikit air.
- Masak hingga kering. Sesuaikan rasa, angkat dan sejukkan.
- Untuk membungkus pulut, letakkan 1 camca besar pulut ke atas daun pisang dan ratakan.
- Letakkan 1 camca teh inti ke atas pulut tadi.
- Lipatkan daun pisang ke tengah supaya pulut membalut inti.
- Gulung daun pisang supaya menjadi bulat memanjang.
- Sematkan kedua-dua hujung daun pisang dengan teliti.
- Untuk memanggang, panaskan kuali leper terlebih dahulu.
- Sapukan bahagian luar pulut panggang dengan sedikit minyak.
- Panggang atau gril selama 10-15 minit atau sehingga bahagian luarnya garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan