Resipi Tahun 1

Resipi Pulut Panggang

Bahan-bahan:
Untuk adunan pulut:


  • Beras pulut- 120g
  • Santan- 100ml
  • Garam- 1g
  • Daun pandan- 1 helai
  • Daun pisang- 8 helai (10 cm x 16 cm)
Untuk inti:
  • Udang kering- 5g
  • Udang basah- 50g
  • Kelapa parut- 50g
  • Bawang merah- 2 ulas
  • Bawang putih- 1 ulas
  • Cili merah- 2 biji
  • Serbuk kunyit- 1g
  • Jintan manis- 1g
  • Jintan putih- 1g
  • Serai- 1 batang
  • Minyak masak- 10ml
  • Garam- 1g
  • Gula- 10g
  • Sedikit air
Cara-cara:
  1. Untuk mengukus pulut, bersihkan beras pulut yang telah direndam (6 jam).
  2. Masukkan beras pulut ke dalam loyang dan renjiskan sedikit air,masukkan daun pandan dan kukus- 10 minit.
  3. Masukkan santan dan garam, gaul rata dan kukus lagi sehingga masak.
  4. Angkat dan sejukkan.
  5. Untuk menyediakan inti, bersih dan sediakan bahan kisar.
  6. Panaskan minyak,tumis bahan yang dikisar hingga wangi.
  7. Masukkan kedua-dua jenis udang,serbuk kunyit, kelapa parut, garam, gula dan sedikit air.
  8. Masak hingga kering. Sesuaikan rasa, angkat dan sejukkan.
  9. Untuk membungkus pulut, letakkan 1 camca besar pulut ke atas daun pisang dan ratakan.
  10. Letakkan 1 camca teh inti ke atas pulut tadi.
  11. Lipatkan daun pisang ke tengah supaya pulut membalut inti.
  12. Gulung daun pisang supaya menjadi bulat memanjang.
  13. Sematkan kedua-dua hujung daun pisang dengan teliti.
  14. Untuk memanggang, panaskan kuali leper terlebih dahulu.
  15. Sapukan bahagian luar pulut panggang dengan sedikit minyak.
  16. Panggang atau gril selama 10-15 minit atau sehingga bahagian luarnya garing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan